Gastrosurgery Kairaluoma Oy

Ajanvaraus   030 6000,  www.terveystalo.com

Tietoa sairauksista ja vaivoista sekä niiden hoidosta

Lantionpohjan ongelmat

 

Tavallisimpia toiminnallisia lantionpohjaoireita ovat ulosteenkarkailu, ulostamisvaikeus sekä pullistuman ja painon tunne. Tavallisin syy ulosteenkarkailulle ja ulostamisvaikeudelle on peräsuolen laskeuma eli tuppeutuminen. Oireita pystytään hoitamaan ns. konservatiiviselle hoidolla, johon kuuluu kuitulisät, suolen toimintaa hidastavat lääkkeet, elintapamuutokset, ruokavalio, liikunta, ulostuslääkkeet ja suolihuuhtelut. Jos oireet eivät helpota muutaman kuukauden sisällä, voidaan kuvantamistutkimusten jälkeen harkita valikoiduilla potilailla leikkaushoitoa. Leikkaus suunnitellaan yksilöllisesti kliinisen löydöksen ja kuvantamistutkimusten perusteella. Leikkaus voidaan tehdä tähystyksellä vatsaontelon kautta käyttäen verkkoa tai ilman verkkoa. Leikkauksessa korjataan samalla myös gynekologinen laskeuma. Joissakin tapauksissa riittää peräsuolen etuseinämän kiristäminen peräaukon kautta tehdyllä leikkauksella. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sakraalineuromodulaatio

 

Sakraalineuromodulaatiota käytetään mm. ulosteenkarkailun, ummetuksen, virtsankarkailun ja lantionpohjan kivun hoidossa, jos muut keinot eivät auta. Neuromodulaatio korjaa hermoyhteyksiä lantionpohjan ja aivojen välillä. Toimenpide on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä ns. testivaiheessa elektrodi, joka on ohut metallilanka, asetetaan alaselässä sijaitsevien, suolta säätelevien hermojen lähelle. Tämä elektrodi yhdistetään vyöhön kiinnitettyyn ulkopuoliseen stimulaattoriin, joka lähettää pieniä sähköimpulsseja hermoihin. Tämä toimenpide tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa. Jos testivaihe on tuloksellinen, eli oireet vähenevät yli 50%, voidaan liittää pysyvä stimulaattori aiemmin asetettuun elektrodiin. Tämä patteri implantoidaan ihon alle pakaran alueelle. Patteriin voidaan ohjelmoida useampia eri ohjelmia. Potilas itse voi ulkoisella laitteella säätää sähköimpulssien voimakkuutta ja tarvittaessa vaihtaa stimulaattorin ohjelmia.

Peräpukamat

 

Peräpukamat ovat ihmisen normaali rakenne, joka on osa pidätyskykyä ja auttaa sulkemaan peräaukon kanavaa. Yli puolella ihmisistä on jossain vaiheessa vaivaa pukamista. Pukamat voivat vuotaa verta, tai pullistua ulos peräaukosta. Joskus myös tuhriminen voi johtua peräpukamista. Peräpukamiin voi tulla myös verenvuotoa ja hyytymä, jolloin pukama voi olla kipeä. Yleensä peräaukon kipu ei johdu peräpukamista vaan peräaukon haavaumasta.

 

Jos peräpäästä on tullut verta, suositellaan kaikille paksusuolen tähystystä kasvainten poissulkemiseksi. Sisäisiä pukamia hoidetaan kumirenkailla hirttämällä. Kumirengashoidon voi tehdä samassa yhteydessä tähystyksen kanssa. Jos muutaman kerran toistettu kumirengashoito ei tuota tulosta, voidaan pukamat leikata. Leikkausmenetelmiä on useita ja leikkausmenetelmän valinta tehdään yksilöllisesti riippuen siitä minkälaatuiset pukamat ovat.

Nivus-, napa-, ja vatsan alueen tyrät

 

Nivus- ja napatyrät ovat varsin tavallisia ihmisillä. Nivustyrä on erityisesti miesten vaiva. Leikkauksessa käytetään nykyään pääsääntöisesti verkkoa, joka asetetaan tukemaan kudoksia. Toispuoleiset nivustyrät hoidetaan yleensä paikallispuudutuksella avoleikkauksella, uusiutuneet tai molemminpuoliset tähystysmenetelmällä. Toimenpide on päiväkirurginen. Napatyrä myös leikataan verkkoa käyttäen usein paikallispuudutuksessa. Muissa vatsan alueen tyrissä ja arpityrissä käytetään tavallisesti tähystystekniikkaa.